PREŠOV: Najčastejšie otázky o zápise do ZŠ

11.01.2013 Prešov

Prešov, 11.1.2013 (TS) - V týchto dňoch sa pre rodičov predškolákov blíži dôležitý termín zápisu ich ratolestí do školy.
Zákon určuje zápis na plnenie povinnej školskej dochádzky od 15. januára do 15. februára príslušného kalendárneho roka. V týchto dňoch tak jednotlivé základné školy zverejňujú termíny a miesto zápisu v budove školy na sekretariátoch, na internete, v materských školách a informácie sú zverejnené aj na webej stránke mesta Prešov. Zároveň mnohé základné školy organizujú v týchto dňoch aj dni otvorených dverí, alebo slávnostné zápisy prvákov, v prípade záujmu sa rodičia môžu informovať o podmienkach zápisu aj priamo na vední konkrétnej školy.
Rodičia si tak môžu vybrať z ponuky 13 základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Prešov. V dvadsiatich prešovských materských školách čaká tento rok na zápis 785 predškolákov, v roku 2012 ich bolo 804, čiže o 19 detí viac ako v roku 2013.
Uvedené čísla zatiaľ nie sú konečné, keďže k týmto predškolákom pribudnú aj deti z materských škôl iných zriaďovateľov i detí z okolitých obcí.
Následne od 15. februára až do 15. marca bude prebiehať zápis do materských škôl. V zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov je 20 materských škôl. Rodičia v tomto termíne musia podať písomnú žiadosť spolu s potvrdením o zdravotnom stave dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast vo zvolenej materskej škole.
Najčastejšie otázky rodičov k školskej dochádzke:
Kedy sa pre dieťa začína povinná školská dochádzka?
Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť, teda ak dovŕši rokov k 31.augustu. Na zápis je potrebné prísť aj v prípade, že bude rodič žiadať o odklad povinnej školskej dochádzky alebo ak školská dochádzka už bola odložená v predchádzajúcom roku.
 
Kedy možno povinnú školskú dochádzku odložiť?
Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roku veku nedosiahlo školskú spôsobilosť a pochádza zo sociálne znevýhodneného prostredia, riaditeľ školy rozhodne o odklade začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky dieťaťa o jeden školský rok alebo o zaradení dieťaťa do nultého ročníka základnej školy, a to vždy na žiadosť zákonného zástupcu.
Ako postupovať pri odklade povinnej školskej dochádzky?
O odklad povinnej školskej dochádzky žiada zákonný zástupca dieťaťa písomne riaditeľ školy. Súčasťou žiadosti zákonného zástupcu je odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast a odporučenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie. Riaditeľ školy môže rozhodnúť o odklade začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky dieťaťa alebo o jeho zaradení do nultého ročníka aj na návrh materskej školy, ktorú dieťa navštevuje, a na základe predchádzajúceho odporučenia zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, a to vždy s informovaným súhlasom zákonného zástupcu. Zákonný zástupca má právo rozhodnúť o tom, či dieťa s odloženou školskou dochádzkou bude navštevovať materskú školu alebo nultý ročník.
 
Môže rodič požiadať o odklad aj vtedy ak zariadenia výchovného poradenstva a prevencie odporúča odklad?
Áno, o prijatí žiaka rozhoduje riaditeľ školy.
 
Čo je to dodatočný odklad?
Ak sa u žiaka prvého ročníka základnej školy, ktorý nemal odložený začiatok povinnej školskej dochádzky a neabsolvoval nultý ročník základnej školy, v prvom polroku prvého ročníka dodatočne zistí, že nedosiahol školskú spôsobilosť, môže riaditeľ školy za rozhodnúť o dodatočnom odložení plnenia povinnej školskej dochádzky alebo o jeho zaradení do nultého ročníka. Zákonný zástupca má právo rozhodnúť o tom, či dieťa s dodatočne odloženou školskou dochádzkou bude navštevovať materskú školu alebo nultý ročník.
 
Čo je to vlastne nultý ročník?
Nultý ročník základnej školy je určený pre deti, ktoré k 1. septembru dosiahli fyzický vek šesť rokov, nedosiahli školskú spôsobilosť, pochádzajú zo sociálne znevyhodneného prostredia a vzhľadom na sociálne prostredie nie je u nich predpoklad zvládnutia vzdelávacieho programu prvého ročníka základnej školy. Najčastejšie sa nultý ročník odporúča deťom, ktoré spĺňajú väčšinu kritérií školskej zrelosti, ale v jednom výrazne zaostávajú. Postupne sa tu učia základným zručnostiam, ktoré vyžaduje a predpisuje škola, zvykajú si na režim školy, trénujú pozornosť, rozvíjajú sociálne zručnosti.
 
Existuje možnosť predčasného nástupu do školy?
Ak zákonný zástupca dieťaťa požiada o to, aby bolo na plnenie povinnej školskej dochádzky výnimočne prijaté dieťa, ktoré nedovŕšilo šiesty rok veku, je povinný k žiadosti predložiť súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast.
 
Chcete prihlásiť dieťa do základnej školy v zahraničí?
Dieťa musí byť riadne prihlásené do kmeňovej školy v SR (teda tam, kam patrí podľa obvodu). Pri zápise zákonný zástupca oznámi, že dieťa bude študovať v zahraničí a zároveň písomne požiadate riaditeľa školy o povolenie.
 

Vyberte región